2008. augusztus 30., szombat

Jeladós sasok kalandozása

A madarak hátára erősített jeladók technikai fejlődésének és a Google Earth által nyújtott lehetőségeknek köszönhetően szinte mi is "fentről" követhetjük a madarak röptét. Egy Floridában, idén januárban kikelt fiatal fehérfejű sas kalandozásai hétről hétre ezen a honlapon! Márciusban szerelték rá a jeladót. Egy cikk a jeladós sasról.
Látható egyébként a webkamerázott fészek is, ahol kikelt, de amelyet most nem mutatnak, hiszen üres. Egy ismertetés a floridai sasokról itt.
Itt egy képsorozat a jeladó felszereléséről a sasra. A Hancock Wildlife fóruma itt, amely követi annak a sasfészeknek az életét, amelyben a jeladós sas kikelt.
Tavaly áprilisban is jeladót szereltek egy floridai sasra, de az ő útját csak néhány hétig sikerült figyelemmel kísérni, júniusban adott utoljára jelet a jeladó készülék, akkor valami történt, vagy a sassal, vagy a készülékkel, és sajnos megszakadt a nyomonkövetés.
Amerikában a fehérfejű sashoz hasonló "nemzeti" érzelmekkel kötődnek, mint mi a gólyákhoz. Itt egy érdekes National Geographic cikk arról, mit szimbolizál az egydolláros bankjegyen a fehérfejű sas.
Itt is egy cikk sok fotóval a Floridában fészkelő sasok jeladós nyomonkövetéséről, a korábbi években, 1999-2006 között.
Ezen a weboldalon egy másik fehérfejűsas-figyelő projekt eredményeit tanulmányozhatjuk - több sasra szereltek jeladót és rajzolták meg vándorlási térképeiket. Itt egy jó írás (angolul) a műholdas jeladós nyomkövetési technológiáról!

Nincsenek megjegyzések: