2008. október 15., szerda

A tengerek madara, az albatrosz



Az albatroszok a világ legnagyobb tengeri madarai - szárnyfesztávolságuk 3 méternél is nagyobb lehet. Egyik fajuk, a királyalbatroszok élete egy új-zélandi webkamerán figyelhető. A királyalbatrosz tollazata fehér, a szárnya fekete. Hosszú életű madár, a Wikipedia szerint akár 58 évet is élhet. És nemsokára kezdődik a költési szezon... A Wikipedia írja a királyalbatroszról: "Az ivarérettséget csak 6-10 éves korban éri el. A költési szezon a déli félteke nyarán van, november és december között. A fészekbe, ami egy 75 centiméter magas építmény, 1 nagy, fehér színű tojást rak a tojó. Ezen 79 napig kotlik mindkét szülő. A fióka napokig marad egyedül, miközben a szülők táplálékot keresnek, ekkor ha veszély közeledik, a fióka a begyéből olajat köpköd a veszély felé. A fiatal madarak 33-38 hetes korban hagyják el a fészket." Amikor a fiatal madár kirepül, 6-8 évig nem is tér vissza a szárazföldre, a tengerek felett él, majd csak ivarérett korában keres társat és fészkelőhelyet a szárazföldön. Monogám madár.

Az új-zélandi kamera egy királyalbatrosz kolónia fészkelőhelyét mutatja. A webkamera egy 1938-ban létesített "albatrosz-centrumban" van, tehát madárvédelmi, ornitológiai központban. Kb. novemberben lesznek tojások, és 11 hét után, kb. januárban fiókák, amelyekből kb. szeptemberre lesz felnőtt madár. A kolónia kb. 140 madárból áll.
Itt egy video, albatrosztojással és fiókával.
A királyalbatrosz (northern royal albatross) hangja itt hallgatható meg.

Cikkek az albatroszokról: egy szép írás - NatGeo-2007 , Origo-2005, Albatroszok versenye - 2004, NatGeo fotó. Az albatroszok számos faját sajnos a kihalás fenyegeti.

Egy versidézet: Baudelaire: Az albatrosz, fordító: Tóth Árpád

Olykor matrózi nép, kit ily csiny kedvre hangol,
Albatroszt ejt rabúl, vizek nagy madarát,
Mely, egykedvű utas, hajók nyomán csatangol,
Míg sós örvényeken lomhán suhannak át.

2 megjegyzés:

Szabó D. Zoltán írta...

Először is: gratula a bloghoz! Sajnos csak nemrég szereztem tudomást róla, de azóta ha tehetem meglátogatom. Különösen jó most költő madarakról olvasni, mikor tőlünk már távozóban van nagyrészük.
Egy apró megjegyzés az albatroszos bejegyzéshez: fajta helyett inkább a "faj" kifejezés helytálló, valószínű elírás miatt maradt így.
Minden jót, Zoltán

G írta...

Zoltán, nagyon szépen köszönöm, már javitottam is. Természetesen fajról van szó, sajnálom a hibát.
G