2011. május 31., kedd

BBC-madármozi



Több madárfaj élete követhető a BBC webkameráival, kitűnő képpel és hanggal. A folyóparti kamera szürke gémeket mutat, a két fióka már nagy, kirepülés előtt állnak. A másik képen rozsdafarkú hat fiókát etet az odúban, május 19-én keltek ki. Egy harkály odújának bejáratáról is van kép, három fióka már kireppent, a negyedik épp kifelé tekintget... Egy video, amint eszik a fióka: itt.
Az egerészölyv egészen közelről látható tollasodni kezdő fiókájával. A gyöngybagoly fiókái még kicsik. Egyszerre négy kameraképet lehet látni, időnként váltanak.

Rozsdafarkú-fiókák:
Harkály:
Gyöngybagoly:
Egerészölyv:

Légykapó:

2011. május 27., péntek

Kelnek a norvégiai csigaforgató fiókái

Három tojás közül kettőből már kibújt a csigaforgató fiókája, lehet, hogy reggelre a harmadik is kikel. A kitűnő képminőségű webkamera egy norvégiai háztetőn, 25 méteres magasságban, kavicsok közt költő pár fészkét mutatja. Csigákkal, kagylókkal, rákokkal táplálkozik a madár, erről kapta nevét. Tavaly egy fiókát neveltek fel (a második tojás nem kelt ki), a fészektörténet elolvasható: itt. Reméljük, idén három fióka nevelkedését figyelhetjük néhány napig, amíg a kamera látókörében lesznek.

Gólyákat lőttek le Máltán

Több gólyát is kilőttek abból a nagy fehér gólya csapatból, amely a napokban - vélhetően tévedésből - vonult át Máltán. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint Málta nem érinti a gólyák vonulási útvonalát, így vélhetően eltévedt madarakat - egy mintegy 240 példányból álló csapatot - láttak a megfigyelők. Helyi vadászok több gólyát is kilőttek az éjszakázó helyet kereső csapatból. A BirdLife Málta honlapján közölt információk szerint legalább hat madarat lelőttek, és több sérült egyedet is megfigyeltek repülés közben. A gólyák általában a főbb tengerszorosok - Gibraltár, Boszporusz, Messinai-szoros - felett haladnak át, a csapat valószínűleg heves szelek következtében tévedhetett el, és próbált vonulni Európa felé. A máltai kormány az illegális vadászat visszaszorítása érdekében szigorú szankciókat vezet be a napokban az illegálisan vadászott madárfajok és a törvénytelen vadászati módszerek visszaszorítása érdekében. Ugyanakkor az idei tavaszi idényben újra engedélyezték a fürj és a vadgerle vadászatát Máltán. A tavaszi vadászat az Európai Unió madárvédelmi irányelvei alapján az egész unióban tilos, ennek megszegése miatt Málta ellen már korábban eljárást indított az unió.

(MTI, 2011.május 27.)

Hegyesfarkú partfutó a Hortobágyon

Egy szibériai partimadár-faj, a hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata) kóborló példányát figyelték meg a Hortobágyon. Ezzel a Magyarországon regisztrált madárfajok száma 404-re emelkedett. Ennek a fajnak ez az első bizonyított megfigyelése Magyarországon - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel. A hegyesfarkú partfutó megfigyelt példánya havasi partfutókból és más partimadár-fajokból álló csoportban bukkant fel szerdán egy vizes élőhelyen. A madárfaj elterjedése és fészkelése Szibéria északkeleti tundráin jellemző, telelőterületei Délkelet-Ázsiában, Indonéziában és Ausztráliában vannak. Vonulásakor egyes egyedek egészen Nyugat-Európáig elkóborolnak, valószínűleg ez a példány is így került Magyarországra. Legutóbbtavaly októberben gyarapodott a hazánkban regisztrált madárfajok száma, akkor az MME Vas megyei helyi csoportja fogott egy kékfarkút a tömördi gyűrűző állomáson.

(MTI, 2011.május 26.)

2011. május 15., vasárnap

Jégverés

Németországban, a bornheimi gólyafészkeknél ma este erős jégeső volt, a webkamera közvetítette, ahogy az öreg gólya szárnyaival betakarja, védelmezi a fiókákat. Néhány kép az ítéletidőről, Öregferi teljes animációja a félórás viharról a Webmadarász fórumban!




18.04.: már látszanak a viharfelhők...


18.19. - ... aztán hosszú perceken át szakadt a jég, beterítve a gólyafészket... A másik bornheimi webkamerás fészekben is betakarta a fiókákat az öreg gólya, de nem sokkal később egy elpusztult fiókát rakott a fészek szélére, bár ez a fióka már napközben is gyengélkedőnek látszott. Öt fióka kelt ki, kettő már az előző napokban elhalt. Talán-talán a másik két fióka elég életerősnek bizonyul, és túléli a hideg, csapadékos napokat ...


18.46. A fészekben még mindig állt a jég...

Képmentés: Bikfic - Madarak Szigete fórum

2011. május 8., vasárnap

Az első gólyafióka Röszkén


Az első idei hazai webkamerás gólyafióka: ma hajnalra Röszkén kibújt az első fióka a tojásból. Április 4-én tojta Virág-gólya a legelső tojást, még négy van a fészekben. Hűvös, esős idő van most arrafelé, a gólya ritkán áll fel, nehéz kivárni, amíg meg lehet pillantani a fiókát. A gólyafészek a röszkei községháza kéményén van, a remek képet közvetítő webkamerát a Röszkei Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület működteti. (A kép Explorerrel nem jön be, Chrome vagy Mozilla böngésző használata ajánlott.) 2009-ben három, tavaly két fióka nőtt fel és repült ki ebből a fészekből.

Betty, a Webmadarász fórum tagja néhány nappal ezelőtt a fészeknél járt, ő készítette a gólyákról az alábbi fotókat. További fotók: itt. Látszik, hogy a gólyák mennyire megerősítették ágakkal a fészek szélét, "kerítést" építettek a kikelő fiókák védelmére.