2009. április 30., csütörtök

Gólyafióka-boom jön...

Már tíznél több webkamerás gólyafészekben vannak fiókák. A darányi és a nagyhalászi gólyafészkekben 4-6 nap múlva várható az első fiókák kibújása a tojásból, a zalaistvándi fészekben később rakták a tojásokat, azokon május közepéig kotlanak.

Egy svájci gólyafészek négy fiókával:

Zeiskamer Mühle:

Kép: Margó77 -Webmadarász fórum

Huelva-Spanyolország:

Höchstadt - sok tojás közt az első fióka:

Kép: Margó77 - Webmadarász fórum

További képek, infok több, mint 100 bekamerázott gólyafészekről a Webmadarász fórumon!

2009. április 29., szerda

Fekete gólya - fehér fióka

Kelnek a fiókák a portugáliai fekete gólyapár fészkében -három tojást rakott, az elsőből már kibújt a fehér fióka. Portugáliában gyakran építik fészküket ilyen sziklás, vízparti helyre a fekete gólyák - kevés van belőlük arrafelé is, mindössze 500 pár körül. Egy video az első fiókáról: itt.


Sajnos, az észtországi erdő mélyén rejtőző fekete gólya fészekbe csak a hím gólya tért vissza, aki továbbra is építgeti fészkét, de valószínűleg egyedül marad erre a költési szezonra. Kevés a tojó fekete gólya azon az északi területen, nem sikerült párra lelnie, innen nem láthatunk fiókákat. Képek: Margó77 - Webmadarász fórum

2009. április 24., péntek

Érdekes képek

A nagyhalászi gólyafészekben az esti szürkületben a gyengébb fények hatására ilyen "szellemgólyákat" közvetít a kamera.
Képek: Öregferi - Webmadarász fórum
Ugyan mi másért cipelhették ezt a fehérneműdarabot a lengyelországi Ustronban fészkelő gólyák a fészekbe, minthogy mosolyogjunk kicsit rajtuk? Aztán a szél elvitte... Ezzel a gumigyűrűvel jódarabig eljátszogatott a gólya a Zeiskamer Mühle-i fészekben - aggódásra is okot adva - csak nem valami ehető siklónak nézte? A második kép pedig madáranatómiai szemléltetés céljára készült... a fehér "anyag" az a bizonyos "gólyafos a levegőben"...

Képek: Öregferi - Webmadarász fórum

2009. április 23., csütörtök

Rétisas-fiókák

Az észt rétisasok nagyobbik fiókája egyhetes, a kisebbik egy nappal később kelt ki. Néhány etetést végignézve a webkamerán, láthatunk kellemetlen jeleneteket is, az egyik fióka könnyen odavág a másiknak... nem tudni, mi lesz a folytatásban, de a "szakirodalom" szerint ezen nem kell meglepődnünk- az európai rétisasokra és a békászósasokra is jellemző a káinizmus, amiről ezt írja a Wikipédia: "A nagy testű madarak a tojásaikat 1-2 nap különbséggel rakják le. Mivel a tojó már az első lerakott tojáson megkezdi a költést, ezért a fiókák 1-2 napos különbséggel kelnek ki a tojásból. A békászó sas esetében például a két nappal korábban kelt fióka már kétszer akkora, mint a később kikelt fióka. Ezen madárfajokra fiókakorukban ingerlően hat a fehér szín. A sasok fiókáinak a tollazata fehér. A fogságban nevelt fiókák még a fehér vattát is vadul támadják. Agresszivitást vált még ki a másik fióka hangja is. A fiókáknak ez a rendkívüli agresszivitása életkoruk előrehaladtával csökken és pl. a békászó sas esetében 4 hetes korra megszűnik. Ez közel egybeesik azzal az időszakkal, amikorra a fehér pihetollukat elhullatják és már az egész fiókát barna tollazat borítja."
Azért nem lesz könnyű a webkamerán keresztül szembesülni az efféle jelenségekkel... Vajon mindkét fióka fel tud nőni az észt rétisas-fészekben? Vagy a nagyobbik a szemünk láttára kinyírja a kisebbiket?

Korai gólyafiókák

Kikeltek az első idei webkamerás gólyafiókák - a spanyolországi Alovera város gólyafészkében lehetett először szürkés fiókafejecskéket látni. Vannak már fiókák a bornheimi "sportpályás" fészekben is - innen csak naponta egy képet adnak az idén, tavaly az egész évadban online figyelhettük a fészket. A hollandiai Ankeveen-ben is kelnek a fiókák - áttelelő gólyapár költögeti őket. Vannak olyan webkamerás fészkek, amelyekbe nem lehet belelátni, ott csak a gólya viselkedéséből - etetésre utaló mozdulataiból - lehet következtetni a fiókák kikelésére.
A darányi és a nagyhalászi gólyafészkekben még két hetet kell várni az első fiókákra...


2009. április 22., szerda

Meggyűrűzték a norfolki sasfiókákat

Meggyűrűzték a három norfolki sasfiókát - felmásztak a fészkükhöz, egy táskába bepakolták a három fiókát - nyugodtan tűrték...- és levitték őket a földre, ott kapták meg a gyűrűket, megmérték, megvizsgálták őket, vért vettek tőlük genetikai vizsgálathoz, aztán visszavitték őket a fészekbe. A sas-szülők ez idő alatt a fejük felett köröztek...

További képek, videok a Webmadarász fórumban!

Update, 23.30: Közzétettek egy tv-riportot a gyűrűzésről, ahol a földön történtek is láthatóak: nemcsak a gyűrűket tették a fiókák lábára, hanem megmérték, megvizsgálták őket, vért vettek tőlük, stb. 2,5 kg-nál többet nyomnak már a fiókák - egy hónaposak! -, egészségesek, kettő hím, a harmadikon még törik a fejüket a tudósok..., a riport itt. Kb. 25 méter magasra kellett felmenniük a fészekhez, a daruskocsi kb. 20 méterig vitte fel őket, utána kötelekkel biztosítva másztak tovább, ez látható a képeken. A gyűrűzés után elég soká tértek vissza a fészekbe a sas-szülők, több óra is eltelt. De azóta minden a szokott rend szerint zajlik... most is, 7 órával a gyűrűzés után, épp eteti a fiókákat... , nagy feladat három sasfióka felnevelése.

Erdélyi gólyakamera

Sáromberke faluban, Marosvásárhely közelében is működik egy gólyakamera - öt tojást költöget benne a gólyapár, az elsőt április 8-án tojta.

2009. április 21., kedd

"Ezeregy" fészek bekamerázva

Nehéz lenne összeszámolni, hány madárfészket kameráztak be az utóbbi években világszerte, a lista naponta bővül újabbakkal, amerre most tavasz van a Földön, a fészkekben mindenütt tojások, fiókák, szép és néha szomorú, megfejthető és néha a tudósok számára is meglepetést hozó események...
Új gólyakamera, Németország - Gögglingen:
Németország, Aulendorf - ezt a fészket is az idén figyelhetjük először webkamerán:

Holnap gyűrűzik a norfolki (USA) sasfészek három fiókáját, március 21-én kelt ki az első fióka, most egy hónapos.
Kép: Margó77 - Webmadarász fórum
Nem volt szerencsés a költési év ebben a coloradoi sasfészekben - az egyik sas-szülőt valami érhette, mert eltűnt a fészekből, aztán jött egy havas vihar, és az egyedül maradt sas nem tudta egyszerre a meleget és a táplálást is biztosítani - mindhárom fióka elpusztult...

Kép: Margó77 - Webmadarász fórum

Április elején megérkezett a szép finnországi fészekbe a halászsas-pár - télen egy rétisas-pár állomásozott itt, ők minden bizonnyal visszamentek északibb fészkükbe költeni.

Kép: Margó77-Webmadarász fórum

Sólyomfészek Amerikában - három fióka már kikelt, egy még a tojásban készülődik:

Egyelőre nincs sólyom ebben a rochesteri (USA) sólyomfészekben: tavaly még egy másik irodaházon volt a fészek, de azt renoválják, ezért áttelepítették a költőládát, és az új helyre kellett települnie Mariah-nak, a híres sólyomhölgynek is, aki már 40 utódot nevelt fel. Ám az idén nem tért vissza a párja, új párját elütötte egy autó, aztán területvédő harcba keveredett és megsérült, most egy állatklinikán gyógyítják, állapotáról időnként orvosi jelentést írnak a nagyszámú internetes érdeklődő számára... íme, Mariah-sólyom gazdag családfája: itt.
Ez a sólyomcsalád a barcelonai Sagrada Família-épületben lakik:

Kép: Betty - Webmadarász fórum

Királygém fészke Amerikában:

Kép: Betty - Webmadarász fórum

Magyarországon jelenleg csak gólyafészkeket kameráztak be, más madárfajok fészkét nem. A darányi fészekben hat tojást, a nagyhalászi fészekben öt tojást melengetnek, még több mint két hét, mire a fiókák kikelését figyelhetjük. A zalaistvándi fészekben későn kezdődött a tojásrakás, ők talán 3-nál tartanak... A hortobágyi fészekbe nem lehet belelátni, a nagybajomi, dunabogdányi, kölkedi kamera pedig meghibásodott...
Néhány elkapott szép pillanat a gólyaéletből - Öregferi képei a Webmadarász fórumról:



További képek, videok, infok -sok kép, sok fészekről! - a Webmadarász fórumban!

2009. április 18., szombat

Feketególya-fészek

Tegnap megérkezett a webkamerás észtországi feketególya-fészekbe a tavaly itt fészkelő hím gólya, Padis. Hatalmas energiával, sokszor ki-berepülve állt neki a fészek renoválásának. Komoly "gólyamérnöki" szakértelemmel rendezgette el a fészekben lévő ágakat, körbe kerítést építve, a fészek közepét pedig csőrével szabályosan felkapálta, fellazította, aztán puha mohacsomókat hordott rá. A fenti kép a ma reggeli fészket mutatja, a lenti képek tegnap készültek, a megérkezés után és munka közben. A "lakberendezés" eredménye látványos.

Képek: Margó7 - Webmadarász fórum. További képek, videok a fészeképítésről a Webmadarász fórumban!

2009. április 17., péntek

Békászósas-kamerák

Kép: Betty - Webmadarász fórum
Két webkamerán is lehet figyelni a békászósasok fészkének életét - az egyik Észtországban, a másik Litvániában működik.
Észtország: mms://tv.eenet.ee/konnakotkas
Lettország:mms://stream.grafton.lv/mazaiserglis
Egy video az észt fészekről itt.

2009. április 15., szerda

Ő is megérkezett!

Kattints a képre és megnő!
A hat működő webkamerás magyarországi gólyafészek közül a zalaistvándiban egészen máig egyedül építgette fészkét a gólya - a többi fészekbe sorban megérkeztek, párbaálltak a gólyák, a darányi fészekben már 6 tojást, a nagyhalásziban öt tojást melengetnek..., de a zalaistvándi gólya párja csak nem akart megérkezni. És végre! Ma délután, verőfényes napsütésben leszállt a fészekbe. 18 nappal később érkezett, mint a párja!
A kölkedi webkamera meghibásodott, de a hírt közzétették, hogy abba a fészekbe is ma érkezett meg a gólyapár.
Három németországi jeladós gólya útját követik - egyiküknek (PetHo-gólya) sajnos útban hazafelé Ukrajnában nyoma veszett, a másik kettő - Annamarie-gólya és Albert von Lotto-gólya - pedig még Afrikában van, de ütemesen tartanak Isztambul irányába hazafelé!
Az április végén lerakott tojásokból is fel tudnak még időben nőni a fiókák - egy hónap, míg kikelnek, 6-7 hét, amíg felnevelkednek, kirepülnek, szóval augusztus végéig van elég idő arra, hogy ők is megerősödjenek, felkészüljenek az afrikai utazásra.

2009. április 14., kedd

Épül a cinkefészek

Kép: Viki - Webmadarász fórum
Tüneményes szorgalommal és gyorsasággal rendezte be ágakkal-mohákkal webkamerás odúját egy hollandiai széncinke:
április 7-én kerültek be az első ágacskák: április 9.
április 11.

Képek: Betty - Webmadarász fórum

Már csak a tojások hiányoznak... Egy tegnap esti tollászkodós kisvideo itt. További képek-videok a fészeképítésről a Webmadarász fórumon!

Update, április 15. Ma reggel 7-kor a cinke megtojta első tojását a puhára bélelt fészekbe!

Macskabagoly

Szépen növögetnek az észtországi odúban a macskabagoly-kamerán látható fiókák - a fehér "gomolyok" a fiókák, a fekete "gomolyok" pedig azok az egerek, amelyeket a szorgos bagoly-papa hord táplálékul a bagoly-mamának és a fiókáknak...
Kép: Betty -Webmadarász fórum

Sólyomfiókák

Kép - Margó77-Webmadarász fórum

Négy vándorsólyom-fészekben már keltek ki fiókák... Az amszterdami, a bolognai, a római és a barcelonai webkamerás fészekben azok a fehér "pamacsok" mind-mind párnapos sólyomfiókák...
Róma:

Kép: Margó77 - Webmadarász fórum

Barcelona: egy video a fiókákról itt - még nagyon rejtegeti őket, a fészek a Sagrada Familia épületén van.

Bologna: